Certificering trainers en studenten Academie voor Zelfstandigheid

De Academie voor Zelfstandigheid biedt aan volwassenen met een verstandelijke beperking de gelegenheid zich verder te ontwikkelen. Dit is van cruciaal belang voor duurzame participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Uitgaande van wat studenten al kunnen en gebaseerd op wat ze willen, biedt de Academie voor Zelfstandigheid een individueel en op maat gesneden trainingsprogramma. Een belangrijk onderdeel is de nadrukkelijke aandacht voor de transfer van de leersituatie naar de werkelijkheid, onder meer door het betrekken van mensen uit de eigen omgeving. Daarmee wordt het beoogde resultaat gehaald: het geleerde wordt toegepast in de praktijk.
De trainers van de Academie voor Zelfstandigheid spelen een bepalende rol in het succes van de student en de academie. De Academie heeft KCH gevraagd om een prestatiestandaard te ontwikkelen waarmee de kennis en vaardigheden van de trainers in kaart worden gebracht en gecertificeerd.
Daarnaast wordt, op basis van een prestatiestandaard voor assistent facilitair medewerker, een portfolio aangemaakt door de studenten van de Academie voor Zelfstandigheid zodat ook zij gecertificeerd kunnen worden. De praktijkervaring en competenties kunnen zo worden verzameld en gewaardeerd voor een mogelijke kans op arbeidsparticipatie. In het verlengde hiervan kunnen ook prestatiestandaarden voor andere sectoren worden ontwikkeld.
Prestatiestandaarden
Uitgangspunt bij het kunnen beoordelen van een persoonlijk portfolio is het hanteren van een standaard: de meetlat waarlangs het portfolio wordt gelegd. Deze standaard kan bijvoorbeeld een beroepscompetentie- profiel (bcp) of kwalificatieprofiel zijn. Het aantonen van de kennis, vaardigheden en competenties gebeurt via het uploaden van relevant en praktisch bewijsmateriaal in een digitaal portfolio. Hiervoor worden een checklist en formats ontwikkeld.
Digitaal portfolio
Het digitaliseren van een portfolio biedt grote voordelen zowel praktisch gezien als voor de kwaliteit van het certificaat. Het maakt het aantrekkelijk voor studenten en (toekomstige) trainers van de Academie voor Zelfstandigheid om zich professioneel te blijven ontwikkelen doordat de kennis en vaardigheden en competenties verzilverd kunnen worden middels een certificaat. Daarnaast is het werken met een digitaal portfoliosysteem praktisch, efficiënt en houdt het de kosten laag.
Een leven lang ontwikkelen
Het portfolio biedt mogelijkheden om aantoonbaar kennis en vaardigheden op peil te houden. Na een eerste certificering kunnen aanvullende eisen worden opgesteld voor het aantoonbaar bekwaam blijven van de studenten of de trainers. Het persoonsportfolio wordt zo onderdeel van een Leven Lang Ontwikkelen binnen de Academie voor Zelfstandigheid en kan steeds verder worden aangevuld.
