Beroepsbeschrijvingen voor de foodservice medewerkers gepubliceerd

De foodservice medewerker is werkzaam in de retail in zowel de supermarkten als in de food speciaalzaken. Het beroep van foodservice medewerker is vrij nieuw. De differentiatie in type organisatie leidt tot verschillen in werkzaamheden en benodigde (product)kennis, vaardigheden en inzicht. Dit kwam ter sprake tijdens de interviews die bij bedrijven zijn gevoerd. Voor retailers is het van belang om enthousiaste en goed opgeleide foodservice medewerkers te behouden. De ontwikkelingen in de foodservice gaan snel (op het gebied van dienstverlening en klantbenadering, assortiment, recepten, technieken en (digitale) hulpmiddelen) en de bedrijven moeten snel reageren. De foodservice medewerkers moeten daarom continu bijscholen.

De foodservice medewerker werkt vooral op de winkelvloer, in de open keuken of in een zogenaamd vers-eiland, en in de goederenopslag. Hij assembleert en verkoopt producten en is aanspreekpunt voor klanten. Hij zorgt daarbij voor een optimale artikelpresentatie.

Veel van het werk van de foodservice medewerker betreft het uitvoeren van standaardwerkwijzen. Hij moet zich houden aan een veelheid aan procedures  en (bedrijfs)richtlijnen op het gebied van (voedsel)veiligheid, klantbenadering, milieuzorg en arbeidsomstandigheden. Ook heeft hij te maken met een grote diversiteit aan werkzaamheden, een regelmatige verandering van het assortiment (aan de hand van themas), producten met een beperkte houdbaarheid en met procedures die tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig de planning en de procedures te volgen.

De foodservice medewerker werkt grotendeels in het zicht van de klanten, die steeds kritischer en mondiger worden met een grote diversiteit aan (dieet)wensen en vragen. Vaak heeft hij te maken met een piekbelasting: mensen komen van hun werk en willen dan snel eten (kopen).

In het Retail Qualification Framework – www.retailqf.nl – zijn de beroepsbeschrijvingen opgenomen voor de foodservice assistent (niveau 1), de foodservice medewerker (niveau 2), de foodservice specialist (niveau 3) en de foodservice manager (niveau 4).